De lichtinval op het gereinigde triforium

Feestprogramma heropening

Het einde van de restauratie van de basiliek is in zicht. Het aftellen naar de heropening is begonnen. De resultaten zijn eenvoudigweg verbluffend te noemen! Nooit eerder zullen we ‘onze’ basiliek zo zien schitteren hebben. De restauratie van de buitenzijde was al een verademing, maar het interieur schittert eens te meer. Met de heropening van de basiliek komt een einde aan een restauratieproces van meer dan 20 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd met een heus feestprogramma.

Oog in oog met
OLV van Halle
op 1, 2 & 3 mei 2015

Het is bijna een echt mirakel. Dankzij de bereidwilligheid van de aannemer opent de basiliek op vrijdag 1 mei in avant-première haar deuren voor de start van de jaarlijkse bedevaart naar de zwarte Lievevrouw van Halle. Vanaf dan verwelkomen we opnieuw honderden bedevaarders die te voet, met de fiets, auto of autocar naar Halle afzakken.

Dit jaar krijgt de bedevaart een extra, unieke dimensie. Het 13de-eeuwse mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle zal op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei namelijk uitzonderlijk te bewonderen zijn in de O.L.V.-kapel van de basiliek. Na het weekend wordt het beeld teruggeplaatst op de troon in het hoogkoor. Voor het eerst sinds een halve eeuw kunnen de Hallenaren hun Lievevrouw van heel dichtbij bewonderen! Een kans die je niet mag missen.

In mei zal de basiliek enkel geopend zijn tijdens de weekends en op de feestdagen. Op dat moment zullen ook de eucharistievieringen opnieuw doorgaan in de basiliek. Wie wil, kan dus dan al een kijkje komen nemen. Maar opgelet, de werken zullen nog niet volledig afgerond zijn. Niet alle decoratieve elementen zullen al teruggeplaatst zijn. De kerk wordt enkel geopend in functie van de bedevaart. Tijdens de week sluit de basiliek opnieuw de deuren om de aannemer de kans te geven alles finaal af te werken voor de definitieve heropening eind mei.

Grote opendeurdagen
zaterdag 30 & zondag 31 mei

Op zaterdag 30 en zondag 31 mei organiseert de vzw Basiliekpromotie Halle grote opendeurdagen in de basiliek. De Streekgidsen Pajottenland & Zennevallei verzorgen om het uur een begeleid bezoek en geven uitleg bij de restauratie. Deelname aan de begeleide bezoeken is gratis. Het eerste bezoek is steeds om 10u.

Vanaf 1 juni is de basiliek opnieuw dagelijks open voor het publiek en kunnen ook groepen opnieuw reserveren voor een begeleid bezoek. Tijdens de rondleidingen vertellen onze gidsen het schitterende verhaal van ons bedevaartsoord en kom je te weten hoe onze basiliek de poort naar de Europese Geschiedenis werd. Naar aanleiding van de heropening ontwikkelde de vzw Basiliekpromotie Halle nieuwe bezoekersarrangementen en publicaties.

Meer informatie over de groepsbezoeken vind je op de website van de basiliek www.sintmartinusbasiliek.be. Je kan ook terecht in het Toerismekantoor in het Historisch Stadhuis op de Grote Markt, telefonisch op 02 356 42 59 of via mail op info@toerisme-pajottenland.be

Kerkelijke herinwijding
van de basiliek
Zondag 14 juni 2015

Op zondag 14 juni 2015 in de voormiddag wordt de Sint-Martinusbasiliek opnieuw kerkelijk ingewijd tijdens een plechtige eucharistieviering die voorgegaan wordt door Mgr. Albert Houssiau, Hallenaar en voormalig bisschop van Luik en onze E.H. Deken Raymond Decoster. Na de viering bieden de Sint-Martinusparochie en de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Halle een receptie aan om deze heuglijke gebeurtenis te vieren. Tijdens deze receptie stelt Mgr. Houssiau ook zijn publicatie over Onze-Lieve-Vrouw van Halle voor, een uitgave van de Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle.

Gerelateerde artikelen

Deze website is een initiatief van
Basiliekpromotie Halle vzw in samenwerking met

Kerkraad Halle – Sint-Martinusparochie Halle – Basiliekpromotie Halle vzw – Stad Halle
Toerisme P&Z – Kon. Geschied- en Oudheidkkundige Kring Halle - Pro Arte Hallensis vzw

Met de financiële steun van:

Contact & Info
vzw Basiliekpromotie Halle

© Alle rechten voorbehouden Basiliekpromotie Halle vzw - Disclaimer | FR | EN | DE

X